Служба за гинекологију и акушерство са неонатологијом

– Амбуланта за специјалистичко консултативну делтаност и пријем
– Амбуланта за лечење стерилитета у инфертилитета
– Акушерска амбуланта за специјалистичко – консултативне прегледе и пријем
– Кабинет за ултразвучну дијагностику
– Кабинет за колпосокопију
– Дневна болница гинекологије
– Одељење гинекологије
– Одсек за патологију трудноће
– Одсек за репродуктивну медицину и гинеколошку ендокринологију
– Одсек операционе сале
– Одељење акушерства
– Одсек порођајне сале
– Одсек полуинтезивне неге акушерства
– Одељење неонатологије
– Одсек за превремено рођену новорођенчад и рођену са малом телесном тежином
– Неонатолошка амбуланта за специјалистико-консултативне прегледе
– Кабинет неонатологије за ултра звучну дијагностику

По завршетку Другог светског рата у Крушевцу долази до формирања Гинеколошко акушерског оделења са тада једним специјалистом, која је дошла из Крагујевца, др Олга Вењак. Тадашње оделење је било смештено у згради где се данас налази централна апотека и патологија, а тај период је одликован великим бројем порођаја око 3400 годишње.

01.09.1966. године отвара се нова зграда у којој се и данас налази Гинеколошко акушерског оделења. Први инкубатор за новорођенчад је стигао 1969. године, руске производње, на чему су им и клинике завиделе, раних седамдесетих амниоскоп, а 1985.г. се уводи ултразвук, као дијагностичко средство. Радикалне операције, као највиши домет у гинеколошкој оперативи су почеле да се раде 1994-те године, па до данас.

Уведене су бројне процедуре као рано генетско испитивање плодове воде 1999.г. касније и генетско испитивање крви плода, оператива је оплемењена минимално инвазивном оперативном техником, којом се годишње уради просечно око 80-90 операција.

Зграда гинеколошког оделења је реновирана 2008. године и добија изглед модерног оделења са драстично побољшаним условима како за пацијенте у првом реду, тако и за запослене. Укупно се уради око 1000 операција и око 1800 порођаја годишње, што нас сврстава у већа породилишта.